Усещане за пролет в началото на декември

Във вторник и сряда предстои нова валежна обстановка покрай преминаването на пореден циклон. Преобладаващите валежи ще са от дъжд в равнинната част на страната и сняг по планините на запад и около тях. Обявен е жълт код в 16 области на Северна и Източна България заради силния вятър. Там се очаква скоростта му да достигне около 20-24 м/сек. Дневните стойности на термометрите ще са между 5 и 10-12 градуса.

Прогноза за времето (28.11.2023 - сутрешна)

В сряда процесите ще затихват, с изгледи облаците да се разкъсват и намаляват. Благодарение на по-топли средиземноморски въздушни маси, температурите ще тръгнат нагоре. В първите дни на декември ще е дори по-топло и живакът в термометрите ще скочи до 13 - 18 градуса, а в отделни точки на Дунавската равнина, Предбалкана и Югоизтока - и до 20. В четвъртък и петък валежи няма да има, но облачността ще остане променлива с разкъсвания.

С голяма вероятност преди Никулден ще се оформи поредна нестабилност с нахлуване на студ от север-северозапад. 3 и 4 декември ще са дните с валежи. На този етап предварителните прогнози са за дъжд, който с понижаването на температурите в неделя срещу понеделник, в Западна и в Северна България да преминава в сняг.

Подобно развитие на метеорологичната обстановка, с потенциал за снеговалежи, ще има около 7-8 декември и след това към 10-11 декември.

В първата пълна седмица на последния месец за годината ще остане студено, с дневни температури от 0 до 7-8 градуса. Кратко затопляне се очаква около 10 декември.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.