По-рано Полша заяви, че ще изпрати военни съветници в помощ на граничната полиция на Финландия

Всяко решение на Хелзинки да позволи "концентрация" на войски на границата си с Русия ще бъде разглеждано от Москва като заплаха, заявиха от Кремъл, предаде DarikNews.

По-рано Полша предложи да изпрати военни съветници в помощ на граничната полиция на Финландия. Ръководителят на полското Бюро за национална сигурност Яцек Сивиера написа в социалната мрежа X късно във вторник, че Полша ще изпрати военни съветници на своя съюзник в НАТО Финландия в отговор на „официално искане за съюзническа подкрепа в лицето на хибридна атака на финландската граница“.

Финландия ще затвори и последния граничен пункт с Русия

Финландия заяви в сряда, че не е знаела за полската оферта. Тя затвори цялата си граница с Русия от 1340 км за две седмици в опит да спре необичайно големия поток от търсещи убежище, който според Хелзинки представлява „хибридна атака“, организирана от Москва - обвинение, което Кремъл отрича.

Това е абсолютно излишна мярка за гарантиране на сигурността на границата, защото там няма заплаха“, категоричен беше говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. „Ето защо по време на концентрацията на допълнителни части на нашата граница може да възникне напрежение, защото финландците трябва ясно да осъзнават, че това ще представлява заплаха за нас - увеличаване на концентрацията на военни части на нашите граници“, допълни той.