На кое място сме в развитието на здравния туризъм

Здравният туризъм набира все повече популярност и все повече дестинации се стремят да развият спа и балнеоуслуги.

„Темата е изключително актуална не само за България, но и за света от гледна точка на трансформацията, която се случи с всички нас през време на COVID-19, по време на военните заплахи. Съвременният потребител има нужда от  възстановяване и баланс между дух и тяло. И всичко това го води до новата потребност да търси тази комбинация”, коментира проф. д-р Марияна Янева.  

НА СПА В БЪЛГАРИЯ: Германци идват на рехабилитация, платена от здравната каса в Берлин

Различните автори дават различни дефиниции за здравен туризъм. „Много често се асоциира здравният туризъм само с медицински, което е изключително погрешно. И когато говорим за здравни дестинации, самите експерти и хора от бизнеса казват защо здравен туризъм”, обясни още проф. Янева.

Дефиницията по българския закон включва балнеоуслуги, където България е на едно от челните места, след Исландия по брой минерални извори. „Спа, където 70-80% от хотелите в България са четири и петзвездни, включително и три звезди, са с такъв статут. Освен балнео и спа, където сме силни, идва уелнес туризмът. Той е най-широкото понятие. Той обхваща хармонията между тяло, ум и дух. Всички разкрасителни процедури, всички източни практики, йога, медитация ”, обясни още проф. Янева.

Всеки един обект в сферата на туризма може да се развива в тази посока. На последно място идва медицинският туризъм.