„Няма нищо лошо в това да има диалог между двете страни на барикадата", каза Първанов

„Бях заместник председател на партията по организационните и по идеологическите въпроси. На самата трибуна Жан Виденов обяви своята оставка. Ние бяхме като треснати, неподготвени. Трябваше да мислим за ден – ден и половина кой да го замести, какъв екип да се направи. Тогава се е родила идеята аз да оглавя партията, а Кольо Добрев (Николай Добрев) да поеме мандата за съставяне на правителство”. Това разказа президентът на България (2002-2012 г.) в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA NEWS. 

„Няма нищо лошо в това да има диалог между двете страни на барикадата. Барикадите бяха на улицата, в политиката – къде ли не”, каза Първанов. „Труден противник е Иван Костов, но като го сравнявам с последвалите лидери на изпълнителната власт, може да кажем, че Костов е човек на закона”, разказа той и даде пример с това, че Костов не е бил съгласен с приема на косовски бежанци, защото крие много рискове за страната ни.

„Белези от свободата“: Семейната история на Георги Първанов

Той разказа спомените си за началото на демократичните промени в България. Преди 14 години България подпечата бъдещето си и потвърди историческия си избор да бъде част от евроатлантическото семейство на цивилизованите държави. Тогава страната предоставя въздушното си пространство за транзитно преминаване на самолетите на НАТО в операция „Съюзна сила“ в Югославия. По това време Георги Първанов е председател на БСП. Социалистите провеждат серия от демонстрации срещу военните действия. Години по-късно Георги Първанов, вече като президент на България, подписва указа за присъединяването на страната ни към Алианса. За трудните решения и тежките изпитания по време на демокрацията.

В днешния разговор с Георги Първанов търсим каква е ролята на Ахмед Доган в българския преход, лесно ли е да се градят мостове между политически противници и да се създават коалиции. Отговорите следват в поредния епизод на рубриката „Белези от свободата“.

Георги Първанов: Ваня Григорова може да обедини левицата

През 1994 година БСП, водена от 35-годишния Жан Виденов постига безапелационна победа на парламентарните избори. Социалистите печелят над 2 милиона и 250 000 гласа, което им осигурява абсолютно мнозинство в Народното събрание. СДС получават един милион гласа по-малко. Така пет години след падането на Тодор Живков бившите комунисти се завръщат във властта.

Много скоро обаче става ясно, че кабинетът на Жан Виденов води катастрофална политика. Социалистите спират реформите към пазарна икономика. Правителството контролира огромна част от цените на стоките. Министърът на промишлеността издава заповед, според която държавните предприятия спират да плащат задълженията си. Банките отпускат необезпечени кредити, разчитайки на рефинансиране от централната банка. Пропастта е съвсем близо. Жан Виденов осъзнава, че е изправил страната пред истинска бездна. И подава оставка пред конгреса на БСП.

Катастрофата е неизбежна. Банките фалират една след друга. Спестяванията на българите се стопяват. Инфлацията достига космическите 430%. Цените на основните хранителни продукти се сменят по няколко пъти на ден. Българите се вдигат на протест и обсаждат парламента. Денят е 10 януари.

България е обхваната от протестна вълна. Страната е блокирана от барикади. И така се стига до 4 февруари. Тогава Георги Първанов, заедно с Николай Добрев отива в президентството с предложение за съставяне на нов кабинет с мандата на БСП.

Това е краят на управлението на БСП. Постига се съгласие за провеждането на предсрочни избори. Назначено е служебно правителство, а начело застава Стефан Софиянски. На изборите през 1997 водените от Иван Костов Обединени демократични сили печелят абсолютно мнозинство.

За четири години кабинетът на Иван Костов извършва дълго отлаганите реформи. Високата социална цена обаче и съмненията за начина, по който е извършена приватизацията води до сериозно напрежение. Завръщането на Симеон Сакскуборгготски предизвиква истински фурор. НДСВ нанася съкрушително поражение на ОДС. В края на годината се провеждат президентските избори. Георги Първанов решава да се изправи срещу Петър Стоянов.

В президентската кампания се включва и освободеният от Иван Костов бивш министър на вътрешните работи Богомил Бонев. В ключовият дебат Георги Първанов не се явява, а между Петър Стоянов и Богомил Бонев избухва скандал.

Независимо, че са от различни политически сили, по време на управлението на кабинета на НДСВ и ДПС липсват остри атаки между правителството и президента. Изборите през 2005 г. се печелят от БСП, водена вече от Сергей Станишев. Разпределението на мандатите обаче правят почти невъзможно съставянето на управляващо мнозинство.

Целия разговор гледайте във видеото.