Чуйте коментара на експертите по темата

„Миналата седмица излязоха данните за кредитния растеж. Този на ипотечните кредити е най-високият от десетилетие и половина насам. Това потвърждава тезата, че наливането на все повече и повече пари на пазара на имоти не води до това да имаме повече жилища, а до тяхното поскъпване и факта, че все по-малко хора могат да си ги позволят”. Това заяви в ефира на  предаването „Твоят ден” Георги Ангелов, икономист от „Отворено общество”. Коментарът му е по повод анализ на частна банка за пазара на имоти у нас и по-конкретно - в София, който предизвика остра реакция от страна на БНБ.

Доклад на ЕК: Растежът на цените на имотите в България се е успокоил, но остава висок

Ангелов посочи, че доходите у нас нарастват по-бавно от цените на жилищата и това се превръща в голям проблем за хората.

„Моето мнение е по-различно. Наблюдавайки пазара и работейки активно на него, виждам, че трите поредни тримесечия със спад на сделките не доведоха до намаление на цените, а дори напротив – статистиката показва, че има около 10% ръст и тази година. Другият важен факт е, че имаме голяма депозитна маса. Кешовите сделки, без никакви кредити, са половината от общия им брой. Пазарът е този, който може да определи кога цените ще тръгнат надолу”, подчерта кредитният консултант Тихомир Тошев.

Според него цените тръгват надолу тогава, когато купувачите намалеят и се отдръпнат, но продавачите се увеличат и предлагането нарасне. Засега обаче такъв сценарий не се вижда, категоричен е Тошев.

Георги Ангелов допълни, че в момента се намираме в началото на един "балон", който, ако оставим още година, може да доведе до страшен срив. Според него БНБ трябва да бъде по-активна по темата.

Пред репортера на NOVA Благой Бекриев собственикът на фирма за недвижими имоти в Пловдив Яна Хинкова заяви, че има успокоение на пазара, що се отнася до продажбите на апартаменти.

„Това се наблюдава през третото тримесечие на тази година. Клиентите, които търсят имоти, са прецизни и се появват с ясни и точни желания. Ориентирани са приоритетно към новото строителство. При панелното и по-старото строителство се отчита спад между 10 и 20%”, посочи тя.

Хинкова смята, че като част от световната икономика, България няма как да не бъде повлияна от икономическата ситуация в глобален мащаб и по-конкретно - от инфлационните процеси. 

Повече гледайте във видеото.