Обучението за нея отнема няколко месеца, украинските военни обаче са имали седмици, за да я усвоят

Украинският боец, познат с прозвището си Фестон, е бивш производител на мебели в Киев, който сега обаче управлява система за противоракетна отбрана Avanger. „Досега свалихме дронове Шахед, както и ракети”, разказва той пред Voice of America.

През февруари 2023 г. Фестон е част от екипа, който е изпратен в чужбина на обучение за работа с американската противоракетна система. Обикновено едно такова обучение отнема месеци, но той е имал само 2 седмици. Причината – ракетният обстрел от страна на Русия е изключително интензивен.

През март 2023 г.първите бройки Avanger пристигат в Украйна. Пресаташето на военните Витали Георгиев казва, че целта им е отбраната както на цивилна, така и на военна инфраструктура. „Руснаците целят не само военни обекти, но също и критична инфраструктура и цивилни. Така ченаличната техника се използва за отбраната на тези обекти”, каза той пред Voice of America.

Съдбата на един украински готвач: От ресторант със звезда „Мишлен” до кухня в окопите на Донецк

Преди руската инвазия в Украйна системата Avanger никога не е използвана срещу дронове, ето защо украинските военни са в непрекъсната връзка със своите американски колеги, за да обменят опит и резултати. „Те нямат проблем с дроновете, какъвто имаме ние. Обикновено преносимият ракетно-зенитен комплекс Stinger e предназначен да порази вражески самолети и хеликоптери”, коментира Фестон.

Пълното разгръщане на системата Avanger отнема само 15 минути. За управлението ѝ са необходими само 2 души.