Светият отец се появи на седмичната си обща аудиенция

Папа Франциск каза днес, че се чувства "много по-добре" след двудневната си битка с бронхита, но отново помоли асистент да прочете неговото обръщение, предаде Асошиейтед прес.

Предстоятелят на Римокатолическата църква, един от чиито бели дробове е бил частично изрязан още в младежка възраст, заяви по време на седмичната си обща аудиенция, че все още се изморява, когато говори прекалено много. Франциск, който ще навърши 87 години на 17 декември, заболя от грип на 25 ноември и беше принуден да отмени планираното си посещение в Дубай за участие в конференцията на ООН за климата КОП28. Впоследствие лекарите му поставиха диагноза "остър инфекциозен бронхит", като дишането му беше затруднено.

АП  посочва, че това е вторият сериозен случай на бронхит на папата тази година - през пролетта той беше приет в болница за няколко дни, през които бе подложен на интравенозно лечение с антибиотици. Агенцията описва как Франциск се е появил на подиума в залата за аудиенции с бастун, усмихнал се е широко и е поздравил приветстващото го множество. Той е бил в добро състояние на духа и е приел няколко прелати, които са били дошли да говорят с него насаме в края на аудиенцията.

Деца от католическата общност в Пловдив изпращат пожеланията си до Ватикана

Обяснявайки защо ще помоли асистента си да прочете неговото обръщение, главата на Римокатолическата църква каза: "Аз съм много по-добре, но когато говоря прекалено много, се изморявам". Папата отправи кратък призив за молитви за всички онези хора, които страдат от войната, в това число в Украйна, в Израел и в Газа.

"Войната винаги означава загуба", заяви той. "Никой не печели, всички губят. Единствените, които печелят, са производителите на оръжия", допълни Франциск. За да бъде предпазен от резките промени в температурите, които биха могли да влошат състоянието му, през последните две недели папата даде традиционната си обедна благословия от параклиса в резиденцията си във Ватикана, а не от прозореца, гледащ към площад "Св. Петър".

Независимо от това от Ватикана съобщиха, че в петък предстоятелят на Римокатолическата църква ще направи традиционното си поклонение пред статуята на Непорочното зачатие на Дева Мария на площад "Испания" ("Пиаца ди Спаня") в Рим, пред която ще се помоли по случай значимия едноименен католически празник - Деня на Непорочното зачатие. Същия ден той планира посещение в най-голямата църква в италианската столица, посветена на Дева Мария - базиликата "Санта Мария Маджоре", за да се помоли пред любимата си икона на Божията майка, посочва АП.

Източник: Иво Тасев, БТА