Газовата връзка ще заработи до дни

Двупосочната газова връзка между България и Сърбия ще заработи до дни. Днес беше направена инспекция на готовността на обекта, по който газ ще се движи между двете страни.

Премиерът Николай Денков инспектира напредъка по строежа на интерконектора между България и Сърбия. Той пристигна на „Калотина”, където е мястото на газоизмервателната станция по съоръжението. Очаква се то да заработи през следващите дни. 170 км е общото му трасе, 62 км са на българската територия и по него ще могат да се пренасят 1,8 млрд. кубически метра газ годишно.

Премиерът и енергийният министър инспектират интерконектора България-Сърбия

Интерконекторът ни със Сърбия е от ключово значение основно за съседната страна. По него може да достига синьо гориво от терминалите за втечнен газ в Гърция. Засега България няма интерес в обратната посока – да купуваме газ например от Австрия, но това вече ще е възможно.

„Важно е, че тя е двупосочна, тоест, ако се наложи, България също може да получава газ. Междувременно има отбивки към българските градове Драгоман и Сливница, така че дава възможност и за газификация на селища, които досега не са имали тази възможност”, посочи българският премиер.

„Това е достъп на България до терминали за втечнен природен газ в Хърватска и до най-големия ликвиден пазар за природен газ в нашия регион, а именно в Австрия, където е най-голямото хранилище”, отбеляза на свой ред директорът на „Булгартрансгаз” Владимир Малинов.

Вече има и заявки за пренос за газ - веднага щом интерконекторът заработи. „Има резервиран капацитет от България към Сърбия, включително за месец декември. От 1 януари капацитетът от България към Сърбия, който е към 4,5 млн. кубически метра на ден, над 40% вече е резервиран”, каза още Малинов.

Сръбският министър на енергетиката: Интерконекторът с България ще бъде завършен през есента

Газовата инфраструктура беше завършена за 10 месеца. Официалното и откриване ще е в Ниш, в неделя, където ще присъства и президентът Румен Радев.