Вижте какво показва проучване

Според различни проучвания в България живеем все по-щастливо, но все още не се чувстваме достатъчно удовлетворени от живота си. Според изследване на World Population Review – организация, събираща данни за световното население и демографските процеси, коефициентът ни на щастие е 5,47. Той е леко по-висок от миналогодишния, но не значително. За да бъде изчислен, определящи са няколко фактора като Брутния вътрешен продукт на глава от населението, продължителността на живот, нивата на корупция, социалната подкрепа и свободата да правиш собствен избор.

Ако трябва да погледнем от далеч, ще видим, че всъщност се движим точно в средата. В проучването, което засяга 137 държави и цели да установи къде през 2023 г. са живели най-щастливите хора, нашето място е под номер 77. Разположени сме между Филипините и Непал.  Ако това ни се струва не толкова завидна позиция, добрата новина е, че сме се изкачили с 8 места по-нагоре в класацията. Въпреки това, все още почти всички европейци ни изпреварват по щастие, с малки изключения,като Република Северна Македония, Албания и Украйна. Най-впечатляваща обаче, е 24-тата позиция на съседите ни от Румъния.

"Галъп": Втори сме по песимизъм за 2022 година в света

 Топ три и през 2022г., и през 2023 г., изглежда по същия начин. На  челните места са три северноевропейски държави - Финландия, Дания и Исландия. Като коефициентът на най-щастливата  държава, е 7,80. Това се явява парадокс, тъй като според друго проучване на същата организация, Финландия е една от държавите с най-много самоубийства в Европа, а в света е сред първите 25. На последното място в края на класацията е Афганистан, чийто коефициент на щастие не достига и 2.

Според проучване на „Тренд” по поръчка на „24 часа”, по-голямата част от българите се самоопределят като щастливи през тази година. Повечето запитани определят годината като по-добра за себе си, отколкото за държавата. Последния път, когато процентът е бил толкова висок, е било в годината преди старта на пандемията, с която често се сравняваме.

Според същото проучване тази година оптимистите за това, което ни предстои, са повече от миналата.