Съвети от епидемиолога д-р Христина Бацелова

Намираме се в сезона на респираторните инфекции. През него циркулират вирусите, причиняващи COVID-19 и сезонен грип. Това коментира в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS епидемиологът д-р Христиана Бацелова. Тя добави, че е възможно човек да боледува едновременно от коронавирус и грип.

Гърция въведе носенето на маски в закрити помещения

„Сезонният грип се разпространява най-интензивно през януари, февруари и началото на март. Следим заболеваемостта и когато тя се повиши и е необходимо, може да се обяви грипна епидемия в съответното населено място”, уточни експертът.

По думите на Бацелова всеки детски организиран колектив трябва да има сутрешен филтър, без значение дали са налице предпоставки за грипна епидемия. „Медицинско лице всяка сутрин трябва да проверява децата за наличие на симптоми на остро инфекциозно заболяване. Тези филтри са задължителни”, добави тя.

Ръст на заразените с COVID-19 отчитат в Габрово

Бацелова обясни, че грипът започва много рязко. „Температурата се повишава, появяват се силна отпадналост, главоболие, болки в мускулите и ставите. При COVID симптомите започват плавно. Необходимо е да се направи тест, за да се установи причинителят”, препоръча тя. 

Епидемиологът уточни, че от грип най-тежко боледуват деца до 5 години и над 65-годишните. Бременните жени и хората с хронични заболявания - също.  Д-р Бацелова каза, че е имало интерес към ваксината срещу грип, но към тази за превенция на COVID-19 интересът е нулев.

В Бургас с мерки срещу грипната вълна: Какви промени ще бъдат въведени?

Целия разговор гледайте във видеото.