Кайзер Франц почина на 78-годишна възраст

Редица легендарни български футболисти почетоха паметта на Франц Бекенбауер. Той печели прякора си „Кайзера” заради своя стил на игра. На терена Бекенбауер прави неща, които не са били типични за централните защитници по онова време. Наричат го така именно заради елегантността му и доминацията на футболния терен.

На клубно ниво Бекенбауер е шампион на Германия пет пъти. Печели Купата на Германия четири пъти. Цели три пъти е носител и на Купата на европейските шампиони - през 1974, 1975 и 1976 година. А това са само част от успехите му в клубния футбол.

Кайзер Франц става световен шампион с фланелката на родината си през 1974 година. На финала Западна Германия побеждава Нидерландия с два на един. 8 години по-рано остава в подножието на световния връх. А през 1972 година става европейски шампион, след като Федерална Република Германия печели с три на нула срещу СССР.

Почина германската футболна легенда Франц Бекенбауер

Израснал в семейството на пощальон и домакиня, талантът на Бекенбауер забелязва скаут на „Мюнхен” 1860. Но когато условията около сделката изглеждат договорени, шамар зад врата на 13-годишния талант го тласка към големия градски враг – „Байерн”. Така на футболната сцена изгрява звездата на Кайзер Франц. И завинаги променя ролята на централния защитник. Бекенбауер налага нов стил – той изнася топката, дриблира и асистира. „Просто, като ги видиш, се разтреперваш. Аз го гледах в главата непрекъснато“, разказва Георги Денев.

През сълзи Георги Денев си спомня за времената, в които е играл като футболист срещу Бекенбауер – с екипа на ЦСКА и с националната фланелка. „Който не е играл срещу Бекенбауер и срещу Германия, той не знае нищо. Все едно, че беше театър, театър на терена, изкуство. Как стъпваше, как дриблираше с топката. Той печелеше единоборствата почти винаги, но не с грубост“, подчертава Денев.

„Играеше еднакво добре и с двата крака. С глава също беше много силен. Можеше да насочва топката, където си поиска“, категоричен е Стефан Аладжов.

Според Илия Груев – старши Бекенбауер е футболист без аналог. „Той казва в едно интервю сам за себе си: „Нямам врагове, защото всеки човек, с когото се виждам, го посрещам с усмивка и гледам на него позитивно“, посочва Груев.

Светът скърби за футболната легенда Франц Бекенбауер (ВИДЕО)

Спорт за джентълмени. На тази идеология е подчинена цялата кариера на Кайзер Франц, добавя Груев. И припомня, че едно от най-ярките му качества е неговият финес. „Той ще остане в моите спомени винаги с високо вдигната глава, гледащ целия терен. И с невероятната елегантност, която притежаваше“, твърди Груев.

Елегантност, съчетана с талант. Комбинация, позволила на Бекенбауер да се нарече на два пъти „Кавалер на Златната топка”. Но не по-малко бляскава е и треньорската кариера на за германеца. През 1990 година той става световен шампион като селекционер на родината си. А четири години по-късно печели и титлата в Германия с „Байерн” (Мюнхен).

„Ако мога с една дума да опиша Бекнбауер, той е просто харизматичен“, категоричен е Груев.