Институтът за пазарна икономика ги сравнява по 73 параметъра

София осигурява почти половината от брутния вътрешен продукт на страната. Именно там и в Кърджали продължителността на живота на хората е най-голяма. Сливен е областта с най-голям дял на хора с основно образование, а националният рекордьор по туризъм е Бургас. Как отделните области в страната са се развили за една година, кои са първенците и кои изостават?

Изследването е на Института за пазарна икономика и проследява 73 индикатора. Добрата новина е, че в редица региони се вижда потенциал за по-добро развитие. Повечето от тях са сред лидерите по отделни показатели. Лошата, е че навсякъде демографската криза създава сериозни проблеми.

„Числата на седмицата”: България е водещ производител на патешки черен дроб, билки и велосипеди

Брутният вътрешен продукт продължава да бъде крайно неравномерно разпределен между различните области. Столицата остава водеща, като осигурява почти половината от него – над 59 милиарда. Втора е икономиката на Пловдив, която вече надхвърля 10 милиарда, следвана от тази на Варна с близо 8,5 млрд. На последните две места в подреждането са Силистра и Видин, чиято икономика е и единствената с под 1 млрд. лв. Любопитното е, че Стара Загора почти настига Бургас и с тях се оформя челната петица, а, благодарение на силното си индустриално развитие, след тях вече се позиционира София-област.

Следващият критерий, който Институтът разглежда, е коефициентът на заетост на населението на възраст между 15 и 64 години. В почти всички области той расте, като в някои дори вече е надминал нивата от предпандемичната 2019 г., която беше рекордна за развитието на пазара на труда. Най-висок е коефициентът в София-град – близо 78%. Почти толкова е и във втората област в тази класация – Варна. Третото място е за Стара Загора, където процентът не е много по-различен от този в първите две области.

Предпоследното място отново е за Силистра, а последното - за Монтана. И на двете места работят малко над половината от хората в трудоспособна възраст. Важно е да се обърне внимание, че в обичайно водещи области като Пловдив и Бургас заетостта е под 70%, което е средното ниво за страната. На други места като Перник, например, създаването на нови работи места става все по-трудно заради силната конкуренция на пазара на труда в София, която е съвсем наблизо.

"ЧИСЛАТА НА СЕДМИЦАТА": Ски сезонът - 210 км писти, 4 курорта и нито един нов лифт

Тъй като образованието и уменията на населението са сред ключовите фактори за развитие, изследването разглежда и тях. И тук разликите между областите са значителни. Абсолютен лидер от гледна точка на дела висшисти е столицата. В София те са почти 58%, а най-малко са в Ловеч, като разликата със София е от близо 40 пункта. Отново в Ловеч е и най-големият дял на хора със средно образование - над 70%. Най-малък е той в София-град. Близо 38% от жителите на област Сливен пък са само с основно образование, докато в столицата и Кюстендил техният процент е 4.

Продължителността на живот бележи спад на национално ниво. Между 2019 и 2022 г. той е с точно 3 години и стига до под 72. Редно е да се отбележи, че периодът съвпада с пандемията от COVID-19. Според експерти най-вероятно ще са нужни още няколко години, за да се възстановят нивата отпреди това.

Разликите в самата продължителност по области обаче също са значителни, което отново подчертава дълбоките различия в качеството на живот между отделните региони. Най-дълго живеят в София-град, Кърджали и Благоевград – между 75 и 74 години. В края на класацията пък са Силистра и Видин, която е единствената област у нас със средна продължителност на живота под 70 години.

„Числата на седмицата”: Очакваният скок в цените на имотите - около 10%

Как се развиват различните региони в сферата на туризма? Впечатление прави, че областите, където туризмът представлява значителна част от местната икономика, са и най-посещаваните. Забелязва се също, че традиционно не толкова популярни туристически дестинации постигат доста добри резултати. Видин, например, се нарежда в средата на класацията, веднага след Велико Търново и София. Направеното изчисление е на база реализирани нощувки в местата за настаняване на хиляда души население. Огромно превъзходство има Бургас - с над два пъти повече реализирани нощувки от втората и третата област, които също обхващат Черноморието, но северната му част. Това са Варна и Добрич, които са дори с равни параметри. Следващата област е Смолян. Най-малко посещавани са били Търговище и Перник.