Историята на Мехран Давари NOVA разказа преди три години

Започна петиция с искане за закрила на иранеца Мехран Давари, който от 13 години живее в България. В четвъртък той е бил задържан и отведен в бежанския лагер в Бусманци, като е възможно да бъде  депортиран.

Преди три години NOVA разказа историята му. Той напуска родината си след президентските избори през 2009 г., когато страната е раздирана от бунтове. „Този, който не трябваше да стане президент – стана. Аз участвах в протестите и ме арестуваха“, разказа Мехран. 

След като попаднал в полезрението на властите в Техеран, мъжът бяга в България. В страната ни започва нова битка, която води 13 години – да получи право на закрила. „Ако получа български документи, ще се запиша на училище“, посочва мъжът.

Мехран започва работа, наема си жилище и учи български. До вчера, когато е задържан административно. „Казаха, че няма да ме вкарват в Бусманци. Но дойдохме тук. Казаха, че нямат друг избор”, твърди мъжът.

Историята на Стефан от Иран

Мехран попада в лагера в Бусманци броени дни, след като последната му молба за закрила е отхвърлена. „Мястото е с телена ограда и има пълните характеристики на затвор. Техническото основание за задържането му е мярка за връщането му в Иран, която е наложена от „Миграция” Пловдив през 2014 година“, заяви адвокат Диана Радославова.

Според неговия адвокат иранецът е задържан, без да е извършил престъпление и без опит да се укрива. „Той има договор за наем от години. И е публична личност, свири в група“, посочи защитникът на иранеца.

„Не мога да разбера как в 21 век ние не можем да си отворим очите, че един човек е достатъчно интегриран. Той дори се нарича българин. Дори е кръстен в българска църква и се е кръстил с името Стефан“, заяви Красимир, приятел на Мехран.

Двойно повече желаещи да получат българско гражданство през 2020 г.

Красимир, Яна и Стефан са част от групата, в която свири мъжът. Заедно са започнали петицията в негова подкрепа. „Аз познавам Мехран от около година. Възпитан човек е, непрекъснато иска да твори“, посочва Яна, вокалист на групата.

Ако бъде депортиран в Иран, притесненията на Мехран са, че е възможно сянката на миналото му да го застигне. „Преди да стигна до Иран, първо ще се самоубия. Това е една държава, в която всички са фанатици и ислямисти. Животът ми ще бъде застрашен на 99.9%”, твърди той.

В отговор до NOVA от Държавната агенция за бежанците заявиха, че всички производства на Мехран са отхвърлени, тъй като той не отговаря на условията за предоставяне на хуманитарен или бежански статут. Това било потвърдено от съответните съдебни инстанции. Битката на приятелите му за закрила продължава.