Само за 3 дни са се подписали близо 4000 души в петицията с искане той да бъде освободен

Вълна от съпричастност към иранеца Мехран Давари, който от 13 години се бори за закрила у нас. Той беше задържан миналата седмица и отведен в бежанския лагер в „Бусманци”. В петицията с искане Мехран да бъде освободен само за три дни са се подписали близо 4 хиляди души.

Наш екип разговаря с Мехран по телефона от „Бусманци“. Чужденецът разказа каква ще е съдбата му още със стъпването на иранска територия, ако го депортират. „На летището има едни организации, които се казват Пасдаран и са под знамето на лидера на Иран. Това е като армия, религиозна полиция все едно“, обяснява Мехран. Пасдаран е съкращение на Ислямския революционен гвардейски корпус. Основната му цел е да защитава системата от врагове.

„Възможността да не ми направят нищо е нулева. Аз съм като зашит между двете държави – България и Иран. Нито тук искат ме приемат, а там искат или да ме вкарат в затвора, или да ме екзекутират“, оплака се иранецът.

Защо искат да екстрадират в родината му иранец, който от 13 години живее в България

„Основната причина са протестите през 2010 г. Тамошните служби му вдигат мерника“, обяснява Димитър Бозов, който е приятел на Мехран. Тогава иранецът въстава срещу режима. При един от арестите си попада в затвора за това, че помогнал на беззащитни жени, блъскани от полицията. Плаща скъпо за това.

Димитър е свидетел по едно от делата на иранеца, след като Мехран сменя религията си и приема името Стефан. „Факт е, че има хора, които го заплашват в интернет за това, че си е сменил името”, каза той. Според приятелите и адвоката на Мехран той е олицетворение на думата „интеграция“. Те питат защо България го задържа 13 години по-късно и отхвърля молбите му за закрила. Споделят и че той единствено мечтае да твори и отново да стъпи на сцената като музикант.

В отговор на поредно запитване на NOVА от Агенцията за бежанците заявиха, че в конкретния случай на Мехран остава възможността да подаде последваща молба за международна закрила, но при условието, че тя е с нови факти, по които нито Агенцията, нито съдът са се произнесли.