Предлагат промени в Закона за кредитните институции

Нови промени в Закона за кредитните институции са публикувани за обществено обсъждане. Сред идеите е Главна дирекция „Гранична полиция“ (ГДГП) и дирекция „Вътрешна сигурност“ (ДВС) да имат достъп до банковите сметки на граждани и фирми. Ако промените бъдат приети, служителите на МВР ще могат по всяко време да бъдат проверявани за наличностите по банковите им сметки, евентуални запори, сейфове и други.

Темата коментира в предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS Тихомир Безлов, експерт по сигурността в Центъра за изследване на демокрацията.

Обсъждат банкови облекчения за хората със сметки за основни операции

"Мисля, че не е нещо радикално и е леко странно", бяха първите думи на екперта по повод обсъжданите промени. Той заяви, че неофициално е коментирал темата и със служители на МВР, които са заявили, че ако човек е корумпиран, няма да държи такива пари по наличните сметки.

Безлов е категоричен, че с тази "екзотична" идея няма да бъде постигнага революция по отношение на борбата с корупцията.

„Фундаменталният проблем е капацитетът на антикорупционната институция. Между другото, „Вътрешна сигурност” има много големи правомощия. Ако сравнявате тази структура в МВР с други антикорупционни структури в други администрации, няма друга, която да може да се сравни с нея. Там имат право на агентури, имат право на специални разузнавателни средства, т.е. на практика имат огромни възможности”, посочи експертът по сигурност.
 
По думите му другият проблем е, че „Вътрешна сигурност” е подчинена директно на министъра. „Т.е. отново има много голяма тежест. Но оттук започват и проблемите, защото те в много отношения са политически уязвими. И ако ви направи впечатление, едно от нещата, които бившият главен прокурор направи – той се опитваше да кадрува в МВР, смени началниците на „Вътрешна сигурност” и техните заместници”, добави Тихомир Безлов.

Той отново заяви, че готвените изменения не са радикална промяна, защото хората във вътрешното министерство подписват декларация за достъп до техните сметки. „Не бих казвал, че това ще промени нещо. По-скоро е интересно да се види някаква ефективна работа на „Вътрешна сигурност,” заяви още Безлов.

Целия разговор гледайте във видеото.