В събота се очакват снеговалежи, каза синоптикът Мариана Попова

„Преди да се разходим в планината, трябва да се информираме за маршрута и за времето и да носим подходяща екипировка. В момента ни трябват и котки, и пикел, и снегоходки или ски”. Това заяви Любо Джолев от спасителния отряд в Разлог в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS. Той препоръча туристите да не се отклоняват от маршрута, защото това решение може да се окаже фатално.

Как студеното време влияе върху човешкото тяло (ГАЛЕРИЯ)

"Условията във високата част на планината не са много подходящи за туризъм", категоричен е той. Последните десетина дни времето е много променливо – има снеговалежи, силни ветрове и минусови температури. Всички тези неща са предпоставка да бъдем много внимателни, да преценяваме какви маршрути ще избираме, да сме отговорни, препоръча Джолев.

Той обясни, че в ниските части на планината пътеките са сухи, но по-нагоре стават влажни, а след това – и заледени. Във високите части на планината има снегонавявания от по метър и половина - така наречените „козирки”. Те са много опасни, обясни спасителят Джолев.

Прогноза за времето (17.01.2024 - сутрешна)

Според синоптика Мариана Попова днес, утре и в петък ще бъде доста топло, почти без валежи. В събота предсто рязко застудяване и снеговалеж. Температурите ще се понижат с повече от 10 градуса.