В Пловдив също ще решават дали да обявят грипна епидемия

Областният оперативен щаб за борба с грип, остри и респираторни заболявания ще заседава в Пловдив. Очаква се да бъдат набелязани конкретни превантивни мерки, включително дали ще бъде обявена грипна епидемия и ваканция за учениците.

В Пловдив заболеваемостта е достигнала 206 на 10 000 души. Критични са и стойностите в Пазарджик, но за тази област ще се решава през следващата седмица.

Община Бургас беше първата в страната, която предприе превантивни мерки спрямо разпространението на грип и остри респираторни заболявания. Данните за миналата седмица сочат, че има 212 на 10 000 заболели, което поставя черноморската община в предепидемична обстановка.

В Пловдив решават дали да обявят грипна епидемия

Д-р Мирослава Киселкова от РЗИ – Бургас посочи, че епидемичният процес е много динамичен. Тя смята, че превантивните мерки действат, тъй като няма пик, а болестта се задържа под стойностите за обявяване на епидемия. Д-р Киселкова допълни, че боледуват най-често децата от 1 до 4 и от 5 до 14-годишна възраст. Тя поясни, че няма тежко боледуващи от грип. По нейни думи, установено е разпространението на грип А. За да се предпазим от вирусите, специалистът препоръча добра лична хигиена и използване на предпазни средства.

Повече гледайте във видеото.