Така гробищният парк се опитва да реши финансовите си проблеми

Най-известното лондонско гробище, където почиват тленните останки на идеолога на комунизма Карл Маркс, решава финансовата си криза като препродава парцели с отдавна изоставени гробове, за които очевидно никой не се грижи. Според новия финансов проект цената на местата е между 5000 и 25 000 британски лири (6300 - 31 700 долара).

Звезди, починали по време на снимки (ГАЛЕРИЯ)

Досега управата на парка е означила 460 парцела, които не са били поддържани от 75 и повече години. От "Хайгейт" са публикували известие на първа страница на в. "Таймс", че собствениците на въпросните парцели и роднините на покойници в тях имат право да обжалват решението на гробищната управа в срок от шест месеца.

Гробищният парк "Хайгейт", който е от Викторианската епоха (от 40-те години на XIX век до края му), е осеян с обрасли в бръшлян гробове и каменни паметници с пищни орнаменти. Простира се на площ от 15 хектара в Северен Лондон и е видна местна забележителност. "Хайгейт" привлича най-вече ляво настроените жители и гости на британската столица, които искат да почетат паметта на Маркс.

"Хайгейт" е с платен вход, тъй като за разлика от други гробищни паркове, субсидирани от местните власти, се самоиздържа. Приходите обаче не са достатъчни и управата се надява да набави необходимите средства с отварянето на нови места за полагане на покойници.

Диагнозите, които звездите скриха от света (ГАЛЕРИЯ)

Гробовете в "Хагейт" са около 53 000. Там почиват тленните останки на певеца Джордж Майкъл и на писателя Дъглас Адамс. 

Източник: Иво Тасев, БТА