Предполага се, че са част от конструкцията на военния C-130 "Херкулес"

Българските полярници в Антарктида намериха останки от паднал самолет. Откритието е направено по време на мисията на научноизследователския кораб „Св. Св. Кирил и Методий” на ледения континент.

Българските полярници в Антарктида намериха останки от паднал самолет. Откритието е направено по време на мисията на научноизследователския кораб „Св. Св. Кирил и Методий” на ледения континент.

Изследователският ни кораб акостира на остров Ливингстън

Корабът отплува през ноември. Няколко месеца по-късно екипажът се натъква на неочаквана находка, споделя командирът пред БТА.

„Нашите учени докладваха, че са намерили метални отломки”, заяви капитан Николай Данаилов.

Отломките се оказали парчета от самолет.

„Това са самолети, които превозват хора и материали за полярните бази, но все пак и там стават катастрофи", каза проф. Христо Пимпирев, ръководител на експедицията.

Според него е много вероятно отломките да са от изчезналия през 2019 година чилийски военен самолет C-130 „Херкулес”.

„От него се намериха останки два дни, след като беше загубена връзката му над „Дрейк“, подобни на тези, които намериха нашите учени на брега на един от заливите на Ливингстън”, обясни проф. Христо Пимпирев.

„Катастрофата става над протока „Дрейк“, който отделя Южна Америка от Антарктида. Това е зона с изключително тежки метеорологични условия”, обясни Димитър Ставрев, списание „Криле”.

Всички 38 души на борда умират.

„Тъй като не са намерени големи части от самолета, причината за катастрофата остава неизвестна“, обясни Димитър Ставрев.

Останките ще бъдат предадени на чилийските военни.

„Все пак е много важно да се разбере защо е станала тази катастрофа, тъй като това са едни от най-стабилните самолети. Аз съм летят на тях сигурно 30 пъти до Антарктида”, обясни проф. Пимпирев.

Според Димитър Ставрев дали ще се разбере защо се е стигнало до катастрофата, зависи от кои части на самолета са тези отломки.