Снежана Мутафчийска има и марка вино, кръстена на нея

Снежана Мутафчийска е посветила живота си на правенето на вино. Срещаме ви с една жена, която почти 40 години изучава, а след това и контролира целия процес на винопроизводство. За нея виното се е превърнало в наука.

Реколтата от грозде е слаба, ще има ли вино тази есен (ВИДЕО)

"Знам всичко, което се прави, от зарязването, докато стане на вино. Аз съм инженер технолог, енолог, с 38 години стаж в професията. 35 години съм женена, съпругът ми също е енолог. Виното ни свърза. Без химията и знанията за правене на вино, няма как да случат нещата. Имаме си малка лаборатория. Тук правим основни анализи. Чрез апарат за алкохол установяваме алкохолния градус. Само аз работя с апаратурата. Проверяваме и за сериен двуокис и летливи киселини, pH, титруеми киселини. Всички основни анализи правя аз - сега съм лаборант и технолог, сама съм си началник. Това е моята мечта", споделя Снежана Мутафчийска. Тя е и кръстила вино на себе си.

По думите ѝ летливите киселини определят дали виното ще стане на оцет. "Чрез серния двуокис пък се избегват вреди за хората. Служи за консервант", обясни тя.

Повече гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.