Вижте какво отчита моделът на ЕЦБ

Моделът на Европейската централна банка, базиран на изкуствен интелект, показва, че инфлацията в еврозоната може да спадне по-бързо, отколкото самата институция очаква, но с голяма доза несигурност. Това заяви главният икономист на банката Филип Лейн, предаде „Ройтерс”. Това е първият път, когато ЕЦБ коментира прогнози, генерирани от нейния новосъздаден модел за машинно обучение, който използва около 60 променливи за улавяне на изменения, които традиционните алгоритми не могат да забележат.

Доклад, придружаващ лекцията на Лейн, показа, че оценките на ИИ на ЕЦБ определят инфлацията до юни на много по-ниски нива от официалните макроикономически прогнози на банката, като тези прогнози са по-близо до целевото ниво от 2%, макар и в много широк диапазон от възможни резултати. 

Инфлацията в Европа: ЕЦБ постепенно се доближава до желаната цел от 2%

ЕЦБ очаква инфлация от 2,7% през второто тримесечие на годината, което е по-високо ниво от прогнозите на икономисти, анкетирани от „Ройтерс”, и от тези на ЕЦБ, генерирани от ИИ.

Моделът е разработен от икономистите на ЕЦБ Микеле Ленца, Инес Мутачакер и Джоан Паредес, които го представиха в работен документ миналата година. В него те казаха, че прогнозите на модела проследяват отблизо официалните на ЕЦБ. Това предполага, че експертната преценка на екипа на банката е позволила да се забележат същите неочаквани промени, известни като „нелинейности", които машинните изчисления са уловили.