Според лидера на ГЕРБ месеци наред в София цари хаос

Столичният общински съвет ще направи осми опит да избере свой председател в четвъртък. Според част от съветниците той би трябвало да е последен, защото на 13 февруари се навършат три месеца от старта на първото заседание на новия общински съвет.

Според Закона за местното самоуправление, ако три месеца общинският съвет не е имал заседания, правомощията му се прекратяват от Общинската избирателна комисия. В случая се появяват и различните тълкувания на закона. Според първото - съветът не работи пълноценно, защото първото му заседание продължава вече три месеца и не може да се избере председател – тоест, влиза се в хипотезата за нови избори.

Видео: БГНЕС

От другата страна е мнението, според което трите месеца без заседание се броят едва след избор на председател. И тогава, ако съветът прекъсне работа за три месеца, се преминава към нов вот.

На фона на тези трактовки, от ГЕРБ поискаха нови избори. Задават се и оставки. „Разбира се, че искам нови избори. Правилно ли е да има купени избори?! Борят се месеци наред кой да е истинският кмет - дали Борис Бонев, или Терзиев. Истински се надявах да се направят някакви комисии. Ако това е вярно, което излиза от експертизите - Терзиев не е кмет. Те са купили изборите”, заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

Васил Терзиев не отговори на критиките. Но реакция дойде отново от кулоарите на Народното събрание. „Трябва да се търси решение и да се избере председател на СОС. Никоя от политическите сили в него нямат интерес от предсрочни избори. И гражданите нямат интерес от предсрочни избори, така че трябва да се намери изход от тази ситуация”, посочи съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов.

Според източници на NOVA в сряда е имало среща между ПП-ДБ (Спаси София), „Синя София” и ВМРО. „Мисля, че са се провели някакви разговори, колеги ги определиха като безсмислени. Това не е формата за търсене на мнозинство”, каза общинският съветник от ИТН Пламен Данаилов.

Общинските съветници на ГЕРБ-СДС в София: Не участваме в „сглобки” и „заварки”

NOVA научи, че ако до 13 февруари няма избран председател, ден преди това, е възможно общински съветници да подадат оставки и така да предизвикат свикването на нови избори за общински съвет. При такава хипотеза София би останала без градски парламент поне още половин година.

„Ако са изчерпани всички варианти, ние ще сме първите, които ще кажат да отидем на нови избори. Ако така са решили да хвърлят града съвсем в хаос, нека отидем на нови избори и за общински съвет, но това е много лош вариант”, заяви Иван Таков от „БСП за България”. 

От ИТН също са готови за вот. „Възраждане” излязоха с позиция, според която най-доброто и справедливо решение за София са нови честни и демократично проведени избори за кмет и общински съвет.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС