Коментират адвокат Елица Буенова и Красимир Георгиев, председател на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България

Европарламентът предлага резолюция за издирване и наказване на шофьори, хванати в нарушение в чужбина.

В момента например, ако български шофьор наруши правилата за движение в Гърция и му отнемат книжката, тя ще бъде върната по служебен път на българските власти, след като изтече срокът по местното законодателство, обясни Красимир Георгиев, председател на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България.

В България, ако на чужд гражданин му отнемат книжката, окомплектоват цялата преписка и свидетелството и ги изпращат в неговата държава, обясни адвокат Елица Буенова.

Кола отново „лети” с над 200 км/ч в града

Според нея обаче, след като се стига до предложенията на ЕП, явно някъде нещо не работи.

Тя обясни още, че има много правила, които не са еднакво регламентирани във всички държави.

„Аз и много хора, които работим в тази област, настояваме първо да ъпдейтнат Виенската конвенция, т.е. да издадат нов регламент, който да уеднакви правилата за движение по пътищата. Ако Ви сте водач и минавате транзитно през пет държави, реално погледнато едва ли знаете правилата за движение, а оттам нататък за санкциите изобщо няма смисъл да говори”, смята адвокат Буенова.

„Нарушенията за всяка една държава могат да бъдат различни, няма какво да ги ограничава, както каза госпожа Буенова, има си закон и така нататък. Но има единни правила, които са универсални, които са уеднаквени и те важат на територията, на всички страни, които са членки на Виенската конвенция и са подписали тази конвенция. Затова може да си променяме Закона за движение по пътищата колкото си искаме. Можем да го коригираме над 100 пъти, както вече е коригиран, но не в частта - правилата. Правилата не могат да се пипат”, смята Красимир Георгиев.

Повече гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.