Според него новозавършилите медици трябва да бъдат пълноценни лекари

Здравноосигурените българи доплащат за здравни услуги най-много в Евросъюза. Всеки пациент у нас официално дава над отпусканите пари от държавата 48%, а фактически този дял е над 53%. В същото време средното доплащане в ЕС е над 3,5 пъти по-ниско и е на ниво от само 15%. Това сочи годишен доклад на Здравното министерство.

Доц. Спас Спасков: Проверките на болниците трябва да бъдат външни

"Събираните средства за безкрайно недостатъчно, затова трябва да се доплати за качествено здравеопазване. На глава от населението у нас се събират около 500-600 евро, а в развитите страни - 10 пъти повече. Затова очакваме по-ниско качество услуги или по-сериозно доплащане. Здравната вноска трябва да се увеличи. Ако е 10 пъти, ще станем равни на Германия, казано с ирония. При сегашното качество, ако доплащането се увеличи двойно, тогава минималното е да удвоим плащанията. Това ще доведе до оттегляне на по-голяма група от здравното осигуряване", заяви за "Твоят ден" доц. Спас Спасков, бивш директор на "Пирогов".

Той обясни, че неосигурените лица са 1/5 от населението. "Те решават, че няма за какво да дават пари за общото благо. Тогава се явяват плащанията извън общото - доплащането", допълни медикът. 

Според доклада на МЗ има и голям недостиг на медици - от 26 до 72 на 10 000 души. "У нас има достатъчно лекари, но не ползваме част от тях. Новозавършилите до вземане на специалност НЗОК практически не ги признава - не извършва плащания за тях и те стават излишни. Чудят се къде да започнат работа, а говорим за дефицит на кадри. Не трябва да се гледа на тях като на втора категория хора", подчерта доцентът.   

Целия разговор гледайте във видеото

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Редактор: Цветина Петкова