Председателят на НС и трима депутати бяха на официално посещение в Киев

Българската делегация се прибира от Украйна 24 часа след масираната въздушна атака там. Вчера журналисти и политици, включително екипът на NOVA – репортерът Иван Кънчев и операторът Николай Кънчев, се оказаха в епицентъра на бомбардировките в Киев.

На гарата, от която потегли делегацията ни, имаше десетки линейки. Причината - на същия перон, се очаква да пристигне влак от фронта, пълен с ранени войници.

Екип на NOVA и правителствена делегация – под тревога в Киев (ОБЗОР)

А ракетният обстрел от вчера дава повод не за страх, а за размисъл.

„Ние, като бащи, не можем да си представим как трябва да си будим децата в 5 часа и да ги сваляме в бомбоубежище”, сподели депутатът Станислав Анастасов.

Ивайло Мирчев припомни думите на председателя на украинския парламент – Върховната рада, Руслан Стефанчук: „Това, с което не можахме да свикнем, е липсата на детската глъч. Няма я радостта на децата по улиците”. 

Българската делегация остава изненадана от начина, по който е приета в Киев.

„Не предполагахме, че с тези жестовете и ангажиментите, които сме поели, сме посяли такова доверие и отношение”, каза председателят на НС Росен Желязков.

„Ясно е, че агресорът трябва да понесе икономически последствия и да му се отнеме възможността да финансира продължително войната”, каза депутатът и бивш външен министър Даниел Митов.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.