Решението е такъв да не се провежда

Конституционният съд окончателно реши, че няма да има референдум за отлагане на еврото до 2043 година. В заседанието участваха 12 съдии.

Миналият април „Възраждане“ събраха близо 600 хиляди гласа в подкрепа на такова национално допитване, но през юли парламентът даде червен картон на идеята. Тогава 49 депутати от „Възраждане“ се обърнаха към магистратите с искане – решението на парламента да се обяви за противоконституционно.

Днес, с очакване референдумът да бъде отхвърлен, политици и симпатизанти на партията се събраха под прозорците на конституционните съдии. Те блокираха движението на жълтите павета, запалиха кукла, облечена в тога, и хвърляха яйца и животинска тор по вратите и табелата на съда. Протестите им продължават и в събота.

„Когато се погазва конституционната воля и конституционното право на избор на 604 000 българи, които, спазвайки законите на страната, реда и Конституцията са поискали да бъдат питани дали да бъде сменена тяхната валута, това е държавен преврат. Когато Конституционния съд вземе решение в полза на този държавен преврат, той също извършва престъпление. „Възраждане” ще има своето представителство в Европарламента. Заедно с нашите съюзници ще работим за това – Брюксел да накара България да изпълни волята на гражданите и да свикат референдум”, заяви лидерът на партията Костадин Костадинов.

Протест на „Възраждане” пред КС, запалиха кукла в тога, хвърляха животинска тор (СНИМКИ)

Припомняме, че въпросът, по който от партията искаха да направят национално допитване, беше: „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase