Жителите съобщават, че водата от кладенците им вече е все по-солена

На салвадорския полуостров Сан Хуан дел Гозол, близо до брега, солената вода непрекъснато навлиза в обработваемата земя поради изменението на климата, предава Voice of America (VOA).

Хуан Видес е фермер, който живее в района от десетилетия. Той казва, че повече от осем години не може да отглежда нищо в парцела си заради солта. „Последният път, когато посях царевица, тя поникна буквално сготвена“, казва той.

Солената вода от морето е навлязла в почвата по крайбрежните райони и така се смесва със сладководните води.

Опустошителни наводнения в Калифорния, милиони домакинства са без ток (ВИДЕО)

Някои екологични експерти казват, че солената вода е естествен източник на сол. Други, като Рикардо Навар, споделят, че ситуацията се влошава заради покачването на морското равнище.

„Тъй като нивото на морето се е повишило, проникването на солена вода се е преместило по-навътре в сушата. Там където преди хората са можели да копаят кладенци и да получават прясна вода, сега може да намерят само солена“, казва той.

От всички действащи кладенци в района вече има само 8, които все още могат да се използват за  питейна вода.

Какво е въздействието на войните върху околната среда и климата

Няма инсталации за обезсоляване или други начини за подобряване качеството на водата в района. Жителите твърдят, че нямат държавна или частна подкрепа. Някои фермери търсят решения.

Районът също страда от продължителна суша, така че Раул Вилалта сега засажда алтернативни култури, като кашу и целина, вместо царевица.

Недостиг на храна в Сомалия: Климатичните промени влияят върху земеделието

Докато някои фермери сменят културите, други се опитват да изкарват прехраната си от риболов в близките гори или от отглеждане на добитък.

А Наваро казва, че има и начини да се противопоставим на покачващите се морски нива. „Можем да донесем плодородна почва, за да построим овощните градини на възвишения терен, така че да не бъдат изложени на солена вода“, казва той.

Проливните дъждове в Зимбабве принуждават хората да напускат домовете си (ВИДЕО)

Чрез създаване на семейни овощни градини на възвишения терен, фермерите могат да продължат да произвеждат храна за своите семейства и общности, дори и при покачващите се морски нива и проникването на солена вода, съобщават от Voice of America (VOA).

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

 
Източник: Voice of America (VOA)