Това съобщи Ангел Керкелев, началник на Планинската спасителна служба в курорта

Откриха тялото на скиора, затрупан от лавина на пистата „Маркуджик 3” в Боровец. Това съобщиха източници на NOVA от Планинската спасителна служба.

Лавина затрупа сноубордисти и скиор в Боровец

"Човекът е намерен. Изровен е от снега и го транспортираме към Боровец. Починал е, престоял е много време под снега. Той не е успял да се измъкне, за разлика от другите двама, с които е бил", заяви Ангел Керкелев, началник на Планинската спасителна служба в Боровец.

По-рано днес стана ясно, че лавина е паднала и затрупала трима гръцки сноубордисти и един скиор. Двама от тях са успели да измъкнат, но третият е останал под снега. Издирването продължи няколко часа и в него участваха над 20 планински спасители и 4 кучета.

 

„Сигнал за лавина е получен на телефон 112 към 14.10 ч. Затрупаният нямаше лавинен уред, което много ни затрудни. Пуснахме кучета, но снегът е много плътен и животните не успяха да помогнат. Към 19.30 ч. открихме мъжа с рекодетектор – уред, който пуска радиовълни. Мъжът бе намерен на дълбочина 160-180 см”, обясни Ангел Керкирев, началник на спасителна база „Боровец” при БЧК.

Инцидентът е станал извън ски зоната. Отдалече случилото се вижда и Стефан Христов.

„Сноубордистите бяха безкрайно уплашени от всичко, което се случи и притеснени за техния приятел – скиорът, който беше останал под лавината. Бяхме сред първите на мястото на инцидента. Лавината беше затрупала зона ок около 150 метра. Призовавам хората да са подготвени, да следят прогнозата, да имат представа от изложението на склоновете и да ползват зимните маршрути”, разказа мъжът. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase