Наталия Киселова и Борислав Цеков с коментар по темата

Румен Радев оспори законовите текстове, с които бяха възстановени временно Пленумът на ВСС и част от ограничените правомощия на главния прокурор. Според държавния глава подобни разпоредби пряко противоречат на приетите и влезли в сила промени в Конституцията. По думите му депутатите на практика са отменили за неопределен период от време приетите от тях самите промени.

Ветото на Радев: Според управляващите мотивите са политически, опозицията го подкрепи (ОБЗОР)

Президентът е наложил вето върху два от параграфите на Закона за изменение и допълнение на НПК. Единият параграф касае това какви доказателства трябва да бъдат представени при постановяване на мярка за неотклонение по отношение на обвиняем. В нашето досегашно законодателство се представят всички доказателства, а сега са написали, че такива се представят по преценка на прокурора. Има крачка назад и това не е в интерес на обвиняемия и на съставянето на преценка от страна на съдията - дали и каква мярка за неотклонение ще наложи.

Вторият параграф, по който е наложено вето е за това, че поради празноти в закона за изменение и допълнение на Конституцията има проблем в някои от правомощията, които трябва да упражнява завареният ВСС. Той би трябвало да се трансформира в два нови съвета - за съдиите и за прокурорите. Това коментира в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в СУ.

Тя уточни, че мотивите на Румен Радев са резонни. „Нарушена е процедурата за приемане на промени в закон”, смята тя.

Според доц. Борислав Цеков, преподавател по конституционно право, мотивите за президентското вето не са политически.

„Напротив - в конкретния случай президентът изтъква основателни и чисто юридически мотиви. Те са свързани с лош прецедент, който парламентът сътвори с измененията на един закон - да поправи поправката в Конституцията”, добави той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase