От 2004 г. сa регистрирани над 2500 наблюдения на хищника

Розарио Ландор е един от 22-та наблюдатели на акули, които работят на някои от най-популярните плажове в Кейптаун, като Мусенберг и Фишук, разказва Voice of America (VOA).

Други 14 наблюдатели работят по на север в залива Плетънберг, където програмата стартира след две фатални нападения от акули през 2022 г., завършили със смърт. Те следят от вишки, разположени по склоновете на планината. "Щом видя акула, имам малък мобилен телефон, от който активирам сирена, която се включва на плажа", разказва Розарио.

Клониране на домашни любимци: В САЩ създават двойници на котки и кучета (ВИДЕО)

След това той подава сигнал и към останалите постове - къде е акулата, какво прави тя и дали се отдалечава. След това на плажа се поставя съответният предупредителен флаг - различните цветове имат различно значение. Зеленото означава, че условията за наблюдение са добри. Черният - че условията за наблюдение са лоши, но не са забелязани акули.
Червеното предупреждава, че акулата е забелязана далеч от зоната, използвана от плажуващите, и не представлява заплаха. Бяло с черна акула означава, че животното е близо до плажа и плувците трябва да излязат от водата.

Според уебсайта на Shark Spotters от 1960 г. насам на Капския полуостров са регистрирани само 28 нападения от акули. Седем от тях са били с фатален край. Но през последните 10 години не са регистрирани нападения на плажовете в Кейптаун.

"От 2004 г. насам сме регистрирали над 2500 наблюдения на бяла акула. По този начин успяваме да държим хората далеч от тях. Спокойно можем да кажем, че това са били потенциални инциденти, които сме избегнали", споделя Сара Уайърс, която е ръководител на проекта за наблюдение на акулите в Южна Африка.

Програма показва сценарии за застрашената от пресъхване река Колорадо (ВИДЕО)

Освен системата за ранно предупреждение, наблюдателите на акули слагат екологични мрежи, които имат за цел да държат акулите далеч от плажуващите хора. Групата участва и в обучението на местната общественост за акулите и тяхната роля в екологичното равновесие.

Тарик Хасим е бивш спасител, който е преживял среща с голяма бяла акула. Той казва пред Voice of America, че разчита на наблюдателите на акули, за да предпази себе си и плувците. "Като спасител работя с наблюдателите на акули всеки ден. Свързваме се с тях по радиото. И това ни помага за районите, до които не можем да видим. Много по-добре е да знаеш къде са акулите", добавя той.

Хасим казва, че се надява наблюдателите на акули, чиято дейност тази година става на 20 години, да продължат добрата си работа и да помогнат да се гарантира, че единственото място, където повечето хора ще виждат акули отблизо, е в аквариумите, пише още Voice of America.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: dariknews.bg/voiceofamerica