Цялата философия на този Анекс към Националния рамков договор е да прехвърли тежестта от болничната към извънболничната помощ, обясни д-р Брънзалов

8 милиарда лева е бюджетът на НЗОК за тази година. А БЛС проведе извънреден събор, на който беше взето решение при какви условия ще бъде подписан Анекса към Националния рамков договор за медицинските дейности през тази година.

Парите ще бъдат харчени по по-добрия начин, увери в предаването „На фокус” заместник-директорът на Управителния съвет БЛС д-р Николай Брънзалов. „Цялата философия на този Анекс към Националния рамков договор е да прехвърли тежестта от болничната към извънболничната помощ. По-просто – на пациентите да не им се налага да лежат по клинични пътеки, а в еднодневна амбулаторна процедура да се вършат нещата, които могат да се свършат по този начин”, заяви д-р Брънзалов.

Има промени и за ЯМР. „Имаше една административна спънка - колегата в извънболничната помощ, ако прецени, че даден пациент се нуждае от ЯМР, трябва да напише писмо до Касата, която след време да му отговори. Обикновено отговорът беше утвърдителен. Сега специалистите от извънболничната помощ ще имат определен брой изследвания като ЯМР, за които няма да имат нужда да пишат писма”, обясни д-р Брънзалов. Така вече ще може на следващия ден да се отиде на ЯМР.

Бръзналов обясни, че в профилактичния пакет се включват много повече изследвания и скрининги.

Брънзалов коментира случая „Даная” и изнесените записи.

„Това предизвика в мен неприятни емоции в две насоки. Първо, че това се случва, за което е сезирана Столичната комисия по професионална етика. Когато са готови ще дадем официално становище”, каза д-р Брънзалов. „Второ не знам доколко е правилно да се изнасят такива неща в медиите, там са се събрали лекари”, коментира той.

Повече гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase