От лечебното заведение излязоха с подробности за случая

Прокуратурата във Велико Търново разследва смъртта на 2-годишно дете, починало в болница МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново. По първоначални данни то е било прието за лечение на 20 февруари и е изписано същия ден след подобрение и съгласието на роднини. През нощта състоянието му силно се влошило и било откарано в спешното отделение на болницата, където въпреки положените от лекарите усилия, по-късно е издъхнало. 

Започнато е дело за причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност.    

Разследват смъртта на бебе на 41 дни в Казанлък

По-късно през деня от болницата излязоха с позиция по случая. Оттам обявиха, че детето е било докарано в болницата в 21.00 ч. и е хоспитализирано веднага. Дежурният лекар е назначил извършването на изследвания и скарификационни проби, веднага е започната терапия. След поставяне на венозните медикаменти пред медицинския персонал бащата и бабата на детето са отказали оставане в отделението и са напуснали болницата.

Няколко часа по-късно детето отново е докарано в Спешното отделение в изключително тежко състояние. Започнали са незабавно реанимационни действия, които продължили повече от три часа. Включили са се двама реаниматори, педиатри и неонатолог, уточняват от лечебното заведение. 

29-годишна родилка почина в Русе

Детето е било интубирано, а лекарите са установили, че в дихателните му пътища има аспирирано стомашно съдържимо. За съжаление, усилията на лекарите не са дали резултат и детето е починало. Ръководството на болницата е сигнализирало Окръжна прокуратура - Велико Търново за случая. 

Под ръководството на Прокуратурата са извършени съдебномедицинска експертиза и аутопсия. От  МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” изказват съболезнования на семейството и близките на детето.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.