Снимка: iStock
80% от говеждото месо на пазара не е родно производство
По традиция най-консумираното у нас месо е свинското. След него българите нареждат пилешкото, рибата, телешкото и основно по празници - агнешкото месо. По-големият проблем обаче е, че преобладаваща част от най-използваните меса у нас са внос. Данни на Федерацията на месопреработвателите показват, че близо 60% от свинското и 80% от говеждото месо на пазара у нас не е родно производство. Каква е причината за това, как клиентите се ориентират в пазара между вносното и българското месо и намаляла ли е консумацията му?
Едва една трета от свинското месо в България е родно производство, това поне показва статистиката. По-голяма част от месото, което отива за колбаси, е вносно, а много малка част от него, която може да достигне директно до потребителя и гарантирно е прясно, се намира единствено в магазините на производителите.
Малкото останали български свинеферми след африканската чума не успяват да откликнат на всички заявки на търговците.
Готвачи споделят тайните съставки на вкусните гозби от Добринище
"Около една трета от месото, което е на пазара, е продукт на български производители", сподели Георги Палишки - мениджър продажби в свинекомплекс.
Причините - слабо подпомагане на месодайното животновъдство и липса на стимули. Така на практика прясното българско месо, което е в малки количества, отива по магазините, а за преработка и колбаси се внасят тонове замразено месо.
"Русенецът се научи да търси българското месо. Смятам, че това важи не само за Русе като регион, а за цялата страна. За тази година сме заложили 50-55 хиляди животни, което е повече от 2023 година", обясни Палишки.
И докато свинефермите се възстановяват, то в другите сектори от животновъдството стопанства фалират, а стадата драстично намаляват.
"За последните пет имаме над 30 процента намаление на стадата. А за последните 30 години има хиляди проценти намаление, от 12 милиона и половина овце и кози в момента има 850 хиляди", разкри Диян Тодоров - съпредседател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация.
Новият подход - от фермата до трапезата, у нас така и не заработил. Затова животновъдите настояват да се въведе закон за търговия с храни от земеделското производство.
Как да приготвим кесадия с бекон и салца и мексикански орехови бисквити (ВИДЕО)
"Нека да има ясно регламентирана максимална надценка по веригата, за да не става така, че производителите да продават на загуба, а потребителите да купуват на много висока цена", призова Тодоров.
Независимо от цената, клиентите търсят българското производство и казват, че не лишават домакинствата си от месо.
"Предпочитам местните продукти на нашия пазар, а не внос, защото са пресни и по-качествени, така мисля", споделя Теодор.
Ваня пък обясни, че купува често телешко варено, риба един път в седмицата, но свинското предпочита най-вече.
За предстоящите пролетни празници животновъдите отсега са наясно, че отново ще ядем вносно агнешко. "Сметката е проста, когато имате 800 хил. овце да предположим, че ще имаме 700 хил. агнета. За Великден нямаме по едно агне за всяко едно семейство в страната, а за Гергьовден със сигурност нямаме", разкри Диян Тодоров.
Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase