С визитата те ще опитат да подчертаят ангажимента и подкрепата си към Украйна

В опит да подчертаят ангажимента и подкрепата си към Украйна четирима западни лидери отидоха в столицата Киев. Това са министър-председателите на  Белгия, Италия и Канада, както и председателят на Европейската комисия. Те коментираха, че визитата е и възможност да обсъдят допълнителна помощ за Украйна.

Съветът за сигурност на ООН проведе специално заседание  в навечерието на втората годишнина от инвазията. От трибуната се чуха призиви за мир, както и остри критики срещу руския президент Владимир Путин.

Две години война в Украйна: Надеждата за мир продължава да изглежда далечна

„Крайно време е за мир - справедлив мир, основан на международното право и резолюциите на Общото събрание. Народът на Украйна изстрада прекалено много”, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Според министърът на външните работи на Обединеното Кралство „зачитането на суверенитета е в основата на международната система. „Ето защо нищо не трябва да има по-голямо значение за нас от това да видим как Путин се проваля”, посочи Дейвид Камерън.

„Вече две години сме свидетели как Кремъл се опитва да пренапише историята. Чрез изтезания, депортация, чрез внушения и дезинформация Русия се опита да отрече украинската идентичност. Ние обаче знаем истината”, подчерта посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase