Украйна зае отбранителна позиция

Точно две години от началото на войната на Русия срещу Украйна. На 24 февруари 2022 г. президентът Владимир Путин обяви началото на така наречената от него "специалната военна операция" и  предизвика най-тежката бежанска криза в Европа от Втората световна война насам. Близо половин милион са вече жертвите от двете страни.

Когато точно преди 2 години Русия нахлу в Украйна, амбициите на Москва бяха само за 3 дни да превземе Киев. Войната обаче навлиза в третата си година, руските победи не са големи, а Украйна се изтегли в отбранителна позиция.

Истината – първата жертва на всяка война: Най-емблематичните фалшиви новини за Украйна (ВИДЕО+СНИМКИ)

Близо до фронтовата линия в Запорожка област на Украйна, през полуизоставени села минава неравна пътека. Тя стига до импровизирана военна база, скрита в гората. Уморен войник, пожелал да бъде известен само с позивната си Тор, разказва за проблемите с недостига на боеприпаси. „Ситуацията е много напрегната. Врагът атакува. През последните два дни нападенията спряха, но преди това нападаха с тежка техника, с много бронирани машини и пехота”, казва той.

В деня, в който се навършват две години от началото на войната, Украйна е в отбранителна позиция. Не достигат боеприпаси и войници. „Единственото, от което можем да се оплачем, е, че не можем да прогоним врага от нашата Украйна. Ако нашите съюзници ни помагаха повече с боеприпаси, щяхме да имаме малко по-големи успехи”, твърди Кандахар от 113-а Харковска отделна бригада за териториална отбрана.

Преди дни Украйна обяви, че се изтегля от Авдийвка в Донецка област като пряко следствие от недостига на боеприпаси. С това Русия спечели първата си голяма териториална придобивка от май миналата година. „В Авдийвка Украйна защитава това, което е наше и на целия украински народ. Трудно е. Означава болка и загуби. Това са хората, които поддържат Украйна жива”, каза тогава украинският президент Володимир Зеленски.

Юшченко: Трябва да победим най-върлия враг на Европа и света - Путин и путинизма

За две години война Мариупол се превърна в призрачен град. Падна и Лисичанск. Превзет беше и Херсон, но с мащабна контраофанзива Украйна си го върна. Москва обаче все още не бърза да преговаря. „Що се отнася до преговорния процес, той е опит да ни накара да се откажем от това, което сме постигнали през последната година и половина. Това е невъзможно. Всички разбират, че това е невъзможно”, заяви руският държавен глава Владимир Путин.

Киев обаче не остана в пасивна позиция. През октомври 2022 г. беше взривен Кримският мост. Няколко знакови руски кораба, сред които и флагманът „Москва”, катерът „Ивановец” и големият десантен кораб „Цезар Куников”, се озоваха на дъното на Черно море.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase