На всеки 45 секунди човек в Европа е жертва на сърдечен арест

На всеки 45 секунди човек в Европа е жертва на сърдечен арест. Лекарите припомнят, че без кислород може да се издържи не повече от 5 минути. В подобна ситуация наличието на автоматичен дефибрилатор би спасила не малко човешки животи. В световен мащаб средно двама души на 1000 годишно получават сърдечен арест. Но с автоматичен дефибрилатор, шансът да бъдат спасени, ако се реагира навременно първите 3 минути, се увеличават с 80%. В противен случай шансовете са едва 2 на сто. 

Неотдавна, след получен сигнал, Ангел Керкелев и екипът му, които са част от Планинската спасителна служба в Боровец, спасяват живота на 40-годишна жена. Тя пада в близост до пистата и се оказва, че е получила сърдечен арест.

"Когато отидохме, видяхме, че тя не е в съзнание и няма пулс. Реанимирахме я и използвахме дефибрилатора. Жената влезе в ритъм и започна да диша. Предадохме я на Бърза помощ жива", разказва Ангел Керкелев. 

Поставиха автоматичен дефибрилатор в зоопарка в София

В подобни ситуации медиците казват, че шансът да се възстанови сърдечната дейност само със сърдечен масаж е минимален. Затова се появяват и фондации като "Първите 3 минути". Кампанията им през настоящата година включва поставянето на автоматични дефибрилатори в 20 планински хижи в страната.

"Кампанията беше стартирана преди Коледа с продажбата на благотворителни календари, които са с авторски планински снимки. До момента сме събрали около 40 000 лева, които ще стигнат за около 10 планински хижи", заяви Александър Манушев  от фондация "Първите 3 минути".

Кампанията включва не само закупуването, но и обучение как да се работи с автоматичните дефибрилатори.

Репортер: Габриела Георгиева

Повече по темата гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase