Около 700 души са убити в местата за лишаване от свобода през миналата година

Престъпни банди поеха контрола над основните затвори в Еквадор, което доведе до кланета и корупция. Това разказва кореспондентът на Voice of America (VOA) Нестор Агилера в своя репортаж от Кито.        

Ето какво са открили въоръжените сили и полицията в затворите за малко повече от месец - разбити врати, прозорци и стени с дупки от куршуми, ножове и огнестрелни оръжия, боклук навсякъде, стаи за ВИП затворници и джакузита. Неотдавнашните открития в регионалния затвор в Котопакси, Еквадор показват продължителна затворническа криза, която се усеща силно от 2018 г.

Етиопски художник изразява емоциите си върху бялото платно (ВИДЕО)

Най-малко 669 души са били убити в затворите през 2023 г., когато е започнало прекомерното насилие в тях. Най-много насилие се регистрира в еквадорските затвори, разположени в Гуаякил, Куенка и Латакунга, в андската провинция Котопакси. 

"Тези времена бяха несигурни, защото не знаеш, какво ще се случи, кой човек може да дойде и да те нападне“, казва затворник.  

Реформа в затворите започна на 11 януари, обяви президентът Даниел Нобоа по време на представянето на проектите на два мегазатвора, подобни на салвадорския модел. 

Разделени от войната: Украинските семейства, които не знаят кога и дали отново ще бъдат заедно

“Това няма да проработи, ако не извършим изчерпателен контрол в рамките на персонала на затворническата система“, смята Ренато Ривера, който работи като координатор за Обсерваторията за организирана престъпност. 

В този контекст военните и полицейските действия също оставят съмнения: Комитетът за защита на правата на човека в Гуаякил на няколко пъти осъди ексцесии от униформени, което допълва въпросите на роднини на затворници за възможността за истинска рехабилитация в съществуващите 35 затвора, пише още Voice of America.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.

Източник: vesti.bg/Voice of America