Според адв. Лора Георгиева катализатор за случващото се през последните месеци е напрежението между Бойко Борисов и Иван Гешев

„Прекалено удобно сменяме фокуса, казвайки, че няма проблем”. Това заяви в студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS адв. Лора Георгиева от Антикорупционния фонд. Повод за коментара ѝ е интервюто пред NOVA на шефа на ГДБОП гл. ком. Явор Серафимов, в което той заяви, че човекът, заканвал се на съдия Владислава Цариградска, е отправял заплахи и срещу вицепремиера Мария Габриел и министри. Според него става въпрос за психически неуравновесен човек, който води скитнически начин на живот. Псевдонимът му бил Червения пират.

Шефът на ГДБОП: Габриел, министри и съдия Цариградска вероятно са заплашвани от скитник с прякор „Червения пират”

„Просто един човек, който си има лични проблеми изведнъж е решил да заплашва и съдия Цариградска. Не виждам какви биха били мотивите за подобно действие”, коментира Георгиева.

„Оказва се, че в България клошарите са виновни за всичко. Спомняме си случая с палежа на Тютюневия склад. Става въпрос за нещо средно между театър и безсилие”, коментира Александър Кашъмов, изпълнителен директор на програма „Достъп до информация”. 

Георгиева подчерта, че не става ясно как скитникът е имал достъп до съдия Владислава Цариградска, за да ѝ отправя заплахи. „Част от тях са дошли през познати, а друга част - през сайта на Плевенския съд. Може би този клошар има достъп и до интернет”, заяви тя.

Ротация, меморандум или избори: Анализ на политолози

„Тази изключителна неубедителност, до степен на театралност и панаирност на говоренето на висши фигури, които очакваме да ни бранят от престъпността, не за първи път се проявява по този начин. Може би това има за цел да обезсърчи обществото да намери истинските виновници”, заяви Кашъмов.

Според него случващото се сега е и резултат от реформата, проведена в съдебната система. „Виждаме това, което се е натрупало, то излиза, защото Конституцията беше изменена”, заяви Кашъмов.

По думите на Георгиева катализатор за случващото се през последните месеци е „напрежение между Бойко Борисов и Иван Гешев, а впоследствие - противопоставянето между Сарафов и Гешев и говоренето в полза на единия, на другия".

„Притеснително е това, че висши магистрати формират около себе си кръгове на влияние”, заяви тя.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase