Темата за властта коментираха доц. Петър Чолаков и проф. Румяна Коларова

Ротация, меморандум или избори? Какви политически решения ще вземат управляващите коментираха политолозите доц. Петър Чолаков и проф. Румяна Коларова в „Денят на живо“.

„Бих интерпретирал думите на Бойко Борисов за разпределение „50:50“ на всички министерства като приемане на офертата на ПП-ДБ. Не знам защо продължават да изключват ДПС“, каза Чолаков. Той посочи, че ДПС е „ключова формация, която гарантира конституционното мнозинство в парламента“. Според него управлението е тройна коалиция и властта трябва да признае това пред обществото.

Борисов: Да поделим и министерствата поравно, както регулаторите

Той коментира избора на двама председатели на ДПС като „фокус“, с който Ахмед Доган цели да не настъпи разделение сред избирателите. Политологът е на мнение, че тандемът Пеевски – Чакъров ще продължи през целия мандат.

Делян Пеевски и Джевдет Чакъров бяха избрани за съпредседатели на ДПС (ВИДЕО+СНИМКИ)

Коларова смята, че позицията на Доган, че избори 2 в 1 могат да дестабилизират страната, показва, че ДПС не иска да „нажежава обстановката“. По нейните думи това е резултат от предложения меморандум от ПП-ДБ.

Тя постави въпроса доколко договорките във властта ще бъдат публични. И изрази надежда, че ще има ротация, но вероятно тя ще се отложи.

Христо Петров: Меморандумът не е ултиматум, а начало на разговор

Според Коларова властта смята, че резултатите от европейските избори ще доведат до засилване на политическото влияние на ДПС. Тя определи посещението на Николай Денков във Франция като опит на ПП да се легитимира през Европа.

Целия разговор с него гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase