Той засяга близо 400 семейства в САЩ годишно

Синдромът на внезапна детска смърт (СВДС) е необясним, настъпва обикновено по време на сън. Voice of America (VOA) ни среща със семейство Беган, едно от многото, борещи се с необяснимата загуба на дете.

"Дъщеря ми Роузи почина на двегодишна възраст. Тя беше изпълнено с живот и много щастливо момиченце. Обичаше да бъде около семейството си. Искам да кажа, че тя беше нашият свят, сякаш целият ни живот се въртеше около нея", споделят родителите на момиченцето.

Семейството преживява истинска трагедия, когато открива безжизненото тяло на Роузи. Бащата разказва, че по някаква причина е влязъл в стаята на детето си и е забелязал, че то е неподвижно. Лекарите не могли да установят причината за внезапната смърт на детето", казва още той.

Опасна болест се разпространява на границата между Колумбия и Венецуела

Оказва се, че съдебният лекар се свързал със семейството след два дни и открита причина за смъртта на момиченцето не е имало. Родителите обаче продължили да търсят отговори. Улика има от скорошно проучване на Нюйоркския университет, в което Бегън се съгласили да участват. Изследователите са разгледали внимателно записите от камерата на спалнята на Роузи и няколко други деца, разкривайки потенциална причина за преждевременната им смърт.

"Видяхме, че гърчовете са кратки. Те бяха по-малко от минута", споделя Лара Гулд, ръководител на изследването в Нюйоркския университет. Тя е загубила собствената си дъщеря от същото медицинско състояние на 15 месеца.

Ученик от Малави генерира безплатен ток за съселяните си

Резултатите от това изследване могат да допринесат за потенциално предотвратяване на подобни трагедии. "Можем да изследваме проби от аутопсията, за да идентифицираме какво е различното при тези деца. Тогава може да използваме това, за да разберем какви са рисковите фактори. Тези видеозаписи от камери, които успяхме да съберем, са доказателство за сглобяването на тази история", казва още експертът.

С нарастващото разпространение на видеокамери в детските спални има лъч надежда, че истинските причини за тези необясними смъртни случаи може в крайна сметка да излязат наяве.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: dariknews.bg/Voice of America