Болестта, която някога до голяма степен беше ограничена до птиците, изглежда се разпространява и сред бозайниците

Смъртоносният щам H5N1 на птичия грип се разпространява по-агресивно от всякога сред диви птици и морски бозайници, след като беше засечен за пръв път в Южна Америка през 2022 г., предаде Ройтерс, като цитира осем учени. 

БАБХ откри огнище на птичи грип във ферма за патици

Болестта, която някога до голяма степен беше ограничена до птиците, изглежда се разпространява и сред бозайниците. Този щам вече е убил няколко делфина в Чили и Перу, около 50 000 тюлени и морски лъвове, както и при поне половин милион птици. За да потвърдят предаването между бозайниците, учените вероятно ще трябва да тестват инфектирани живи животни.

"Доста е трудно да се обяснят някои от тези големи гнезда на зараза и измиране без разпространение от бозайник на бозайник", посочи Ричард Уеби, който е вирусолог в Детската болница "Сейнт Джъд" в Мемфис.

Огнище на птичи грип е установено в Димитровградско

Щамът е открит при десетки видове птици, включително някои мигриращи, които могат да го разпространят извън региона. Със засилването на климатичните промени, животните ще бъдат принудени да се придвижват в нови територии, като се смесват помежду си и вероятно ще увеличат възможностите за последващи мутации на вируса.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Теодора Славянова, БТА