Това е ключова част от управлението на автомобила

Полуоската, независимо дали е предна или задна, е ключова част от управлението на автомобила. Ако чуете шум или усетите вибрации, идващи от колелата, които се увеличават заедно със скоростта, най-вероятно става въпрос за проблем точно с нея.

Когато ходите на рутинен преглед на автомобила си, механикът ще обърне внимание и на двете полуоски. В случай че се забележи проблем, ще се наложи замяна, а това вероятно ще излезе солено за вашия джоб.

Разбира се, можете да се доверите и на по-бюджетен и сигурен вариант - доказал се магазин за авточасти, който предлага полуоски втора ръка. Така ще спестите част от бюджета си, без да се лишавате от качеството. Нека обаче обърнем малко повече внимание на тази автомобилна част и защо да не подценявате проблемите с нея.

Снимка: freepik.com

Каква е функцията на полуоските?

Полуоските са механичната връзка между трансмисията и колелата на превозното средство. Те са част от системата, която използва мощността на двигателя, за да завърти колелата и така да задвижи автомобила. Всяко задвижващо колело разполага с по една полуоска.

Полуоските обикновено работят по един и същ начин, независимо дали става дума за кола с ръчна или автоматична скоростна кутия.

Сигнали, че е време за смяна на полуоската

Проблемите с тази част от автомобила няма как да останат незабелязани. Това е добре, защото ще можете да вземете навременни мерки и да я смените с такава втора употреба.

Ето и как да разберете, че е време за подмяна:

Странни шумове - стържещите звуци, най-вече при завой, могат да бъдат индикация за износване на каретата, лагерите или втулките, които държат полуоската.

Вибрации - когато лагерите се износят, те не могат да осигурят добър баланс на полуоската. Проблемът трябва да се отстрани възможно най-бързо, за да не бъдат засегнати и други части от автомобила.

Затруднено завиване - не е изключено да усетите и затруднения при завиване. Този проблем може да бъде много коварен, тъй като има вероятност да изгубите контрол върху автомобила.

Много е важно да реагирате бързо, ако забележите някой от изброените сигнали. Нека механик да потвърди дали полуоската е първоизточникът на повредата. Сигурността по време на шофиране е най-важна, нали?

Можете ли да ремонтирате полуоската сами и откъде да я закупите?

Дори и да имате известен опит в ремонтите на автомобили, най-добре е да се свържете с опитен специалист, който да разполага с уменията и инструментите за тази цел. Понякога се налага смяна и на други части, не само на полуоската, а това е нелека задача за човек без достатъчно знания в тази област.

Самата част обаче можете да си я закупите и сами, и то на добра цена. Съветът ни е да не се доверявате на физически лица, които продават автомобилни части, защото те не разполагат с гаранция за качество и произход.

Има магазини за авточасти втора употреба, които предлагат полуоски, подходящи за всички модели автомобили. Всички те са с високо качество, ненадмината цена и винаги в гаранция.

В статията успяхме да ви запознаем малко повече с полуоските, признаците им на повреда и как да не отделяте прекалено голяма сума за смяната им. Важното е да намерите добър механик и качествени полуоски втора употреба и ще забравите, че някога сте имали проблем.