От Столична община пък обявиха, че проектобюджетът за градски транспорт в София е на стойност 500 млн. лева

Служители на столичното метро излязоха на протест с искане за увеличение на заплатите с 15%. Причината - ръководството на "Метрополитен" предлага тези с най-висока заплата да получат по-малко увеличение. Транспортните синдикати обаче заявиха, че това е в нарушение със споразумението, което беше подписано този февруари. В него се предвижда 15% увеличение за всички. До консенсус днес не се стигна, но от Столична община обявиха рекордната сума за градски транспорт, като гарантираха, че 1/3 от парите щели да дойдат от повече продадени карти и билети.

В същото време екипът на кмета на София Васил Терзиев обяви рекордните 500 милиона лева за градски транспорт тази година. Заместник-кметът по финансите заяви, че е безпрецедентно да се отпускат средства в такъв размер.

Соня Михайлова е разпределител движение в столичното метро от 20 години. Като опитен служител, натрупал стаж, нейната заплата е по-висока от тези, които тепърва стартират кариерата си. Стажът ѝ обаче може да означава, че тя няма да получи обещаните 15% увеличение на заплатата. "Когато има изравняване на заплатите, нека се даде от бюджета на "Метрополитен", защо трябва да идва от 15% увеличение на заплатите", пита тя.

Тъй като в дружеството има сериозни разлики в заплащанията на служителите, от ръководството предлагат по-голямо увеличение за тези с ниска заплата и по-малко за тези с висока. Протестиращите обаче не приемат този вариант.

Според Валентин Денев за някои ще има 10% увеличение, а за други 20 или 30%.
"Хората очакват това, което беше договорено със столичния кмет - 15% увеличение на заплатите за всички. Както беше и за всички транспортни дружества", обясни Тодор Капитанов.

Протестиращите блокираха входа на метростанция Сердика, палеха плакати и настояваха за среща с шефа на "Метрополитен" проф. Братоев. До такава не се стигна.

В същото време представители на екипа на Васил Терзиев обявиха, че в бюджета за 2024 са планирани рекордните 500 милиона за градски транспорт. И тъй като парите ги имало, синдикатите трябвало сами да се разберат как да ги разпределят. "Те се разпределят след договорености в самите дружества. Аз смятам, че това е конфликт между два синдиката и трябва да се намери баланс", подчерта Андрей Зографски.

"183 млн. лева в бюджета на градския транспорт в София идват от продажбата на карти и билети за пътуване. 189 млн. лева идват като компенсация и субсидии от Столичната община. Остатъкът се покрива от държавния бюджет – 155 млн. лева”, обяви зам.-кметът на София в направление "Транспорт и градска мобилност" Илиян Павлов.

Протестът на работещи в метрото: Ще бъдат ли блокирани станции (ВИДЕО+СНИМКИ)

В понеделник финансовата рамка на градския транспорт ще бъде гласувана на първо четене, а от КНСБ обявиха стачка на всички служители на "Метрополитен". Управляващите в София предвиждат и сериозно увеличение на продажбата на карти и билети, като по техни данни за миналата година ръстът е бил 31%.

За протеста на служители на метрото от екипа на Терзиев обявиха, че решението е "Метрополитен" и синдикатите да се разберат как да се разпределят парите, които вече са осигурени. Рамката обаче не включва погасяване на задълженията на транспортните дружества, като ще се търси вариант това да не се случи с вдигане на цената на карти и билети. В добавка към това СОС договаря МВР да поеме охраната на метрото на свои разноски, тъй като е обект от стратегическо значение.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase