Опасен ли е за хората?

Кипър е познат още на Острова на котките. И това съвсем не е случайно. Местните жители обичат пухкавите животни и техният брой в страната е същият като на хората. Популацията на котките обаче намалява. Причината – разпространяващ се вариант на коронавирус, който е смъртоносен за четириногите. Сериозни са и опасенията, че мутацията може да бъде опасна и за хората.

Инфекциозният перитонит е мутирал котешки коронавирус. Първите симптоми са треска и загуба на апетит. Дори любимите лакомства не успяват да изкушат заразените котки. Ветеринарните лекари в Кипър са забелязали също, че животните развиват проблеми с очите. Твърди се, че болестта е причинила смъртта на хиляди котки.

Сега ситуацията очевидно е под контрол. Но експертите в Кипър получават загрижени запитвания от чужбина, свързани с това може ли мутацията да е опасна и за хората и дали туристите могат да пренесат вируса в родните си страни?

Клониране на домашни любимци: В САЩ създават двойници на котки и кучета (ВИДЕО)

„Котешкият коронавирус е причинил мутация, която може да се предава само от котка на котка. Съществува опасение, ако имаме огнище в друга държава. Но досега не сме видели такова нещо. И със сигурност знаем, че е имало котки, които са отивали от Кипър в Германия, Нидерландия и други страни”, обясни за „Дойче веле” Деметрис Епаминондас от Кипърския ветеринарен орган.

Учени от няколко държави в момента изследват начини за борба със смъртоносния за животните вирус, за да може Кипър да продължи да се нарича Остров на котките.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от от поредицата „Европа в 15 минути“ на „Дойче веле“, която се излъчва всяка неделя от 16.00 ч. и във вторник от 12.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase