В средата на март той печели два златни медала за отбора на Украйна, въпреки че е с протеза

Васил Боролюк е ветеран от войната в Украйна. Той губи крака си в района на Днипро при контраофанзива на украинската армия, разказва Voice of America (VOA).

"Озовахме се в минно поле в 2 часа през нощта. А мините е невъзможно да се видят, дори през деня. Тревата беше висока до кръста, всичко беше обрасло", връща се Васил към момента, в който губи своя крак.

Днес той се движи с протеза, която получава в рехабилитационния център "Суперчовеци" в Лвов. Датска фирма изработва към нея специална приставка от фибростъкло, с която ветеранът може да тича и да спортува.

Awesome Con - празникът на комиксите, книгите и игрите, където любимите герои оживяват

Изпитанията на ВВС и морската пехота на САЩ във военновъздушната база "Нели" в Невада са първото международно състезание на Боролюк в кариерата му на ветеран.

На 12 март той печели два златни медала за отбора на Украйна, като с протезирания си ляв крак става пръв на бягането на 100 и 200 метра. Украинецът се оказва по-бърз дори от ветераните, които не са загубили крайници.

За да влезе в топ 30 на Украйна, той е преминал през двуседмичен подбор заедно със стотици кандидати в спортния комплекс "Конча Заспа" край Киев.

Космическият боклук - опасност за мисиите и сателитите

За Васил протезата и способността да се състезава са променили живота му. "Спортът означава дисциплина за мен, начин да придобия контрол и да намеря себе си", споделя младият ветеран, който е само на 22 години. Днес той е един от над 20 000 украинци, които се нуждаят от протези, казват от Voice of America (VOA).

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Dariknews.bg/Voice of America