От асоциацията искат разграничаване на фирмите с високи стандарти от тези без каквато и да било регулация

Абсолютно недопустими са практики за събиране на задължения чрез психически тормоз, граничещ с насилие. Това заявяват от Асоциацията за отговорно небанково кредитиране (АОНК) в своя позиция. Тя е в коментар на твърдения на омбудсмана Диана Ковачева и няколко потребителски организации, че голям процент от фирмите за бързи кредити оперират на ръба на правилата. Обвинения за бездействие бяха отправени към Комисията за защита на потребителите, които на свой ред предложиха законодателни промени. 

Бързи кредити на ръба на закона: КЗП предлага законодателни промени за по-ефективен контрол

„Настояваме пред компетентните органи да се въведе по-строго разграничаване между фирмите с високи стандарти и тези без каквато и да било регулация. Компаниите членове на АОНК, както и самата асоциация се стремят да налагат високи професионални и етични стандарти в сектора на краткосрочното небанково финансиране. Членовете на АОНК са водещи финансови институции, лидери на пазара от години и считаме за некоректно подвеждането под общ знаменател на всички компании в сектора, особено с такива, прилагащи незаконни практики. Отворени сме за съдействие и комуникации за намиране на работещи решения в сектора”, пишат още от АОНК.

И допълват, че омбудсманът сама е подчертала, че едва 7 от над 200 фирми са в АОНК, които са се ангажирали да работят прозрачно.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase