Папката прие Ивайло Вълчев

Президентът Румен Радев връчи третия мандат за съставяне на правителство на парламентарната група на „Има такъв народ“. Папката прие Ивайло Вълчев, който обаче я върна веднага. 

"Реших да връча третия мандат на вашата парламентарна група, която е най-малобройната в НС, но неведнъж е демонстрирала ясна и последователна позиция", заяви Румен Радев. „Връчвам този мандат с две ясни опции. Ако вие желаете да оползотворите мандата, трябва да се върнете до седмица с предложение за министър-председател. Втората опция е да върнете мандата още сега“, посочи държавният глава, след като даде папката на Ивайло Вълчев.

„Благодарим за доверието! Разбираме трудната ситуация, в която ви поставиха с тези напълно ненужни промени в Конституцията. Промени, против които ИТН гласува, но, за съжаление, в това НС нашите гласове бяха твърде малко, за да можем да ги спрем. Правителството, което управляваше през изминалите 9 месеца, отдавна сме определели като вредно. Затова се радваме, че тази 9-месечна агония приключва. Декларирали сме неведнъж, че това управление е порочно и затова трябва да се отиде на избори”, заяви Вълчев преди да върне обратно папката с мандата на държавния глава. 

Радев: Веднага започвам разговори с потенциалните служебни премиери

"Някои определят изборите като хаос и като ненужни, но ние мислим, че те са най-висшата форма на демокрация", подчерта той. И допълни: "Връщаме тази папка, защото това е най-правилното за България. Пожелаваме ви сила и мъдрост и нека оттук-нататък да решават хората".

„Изборът на служебен премиер беше една от темите, които обсъдихме с президента Радев. Нашето мнение е, че отговорността за това служебно правителство, каквото и да е то и който и да бъде избран за премиер по листа, е на управляващата „сглобка”. И най-вече на ПП-ДБ, които участваха в този процес, одобряваха имената, които трябва да бъдат дадени, начина, по който се избира служебен кабинет. И сега, каквото и да се случи в тази сфера – вината е тяхна”. Това заяви Тошко Йорданов след срещата при президента.  

Той беше категоричен, че промените в Конституцията са „вредни”. „Тъй като ГЕРБ бяха сключили сделка с тях, ги оставиха да си играят на юристи. Е, капацитетът на юристите от ПП-ДБ е точно този. Да, би могло да се получи и конституционна криза. Президентът Радев заяви публично, че ще се опита да избегне това. Но каквото и служебно правителство да се получи, вината ще е на ПП-ДБ и ГЕРБ. Те одобриха списък на ГЕРБ. Христо Иванов на практика избра служебен кабинет на ГЕРБ, заедно със самия Христо Иванов и така наречения генерал. Но човек трябва да има мозъчен капацитет, а не само желание да направи нещо”, категоричен бе Йорданов.

Той подчерта, че ИТН в следващия парламент „ще търси конституционно мнозинство, за да оправи основния закон”.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase