Вижте прогнозата за месеца на НИМХ

През месец април се очаква средната месечна температура да бъде над нормата, която за по-голямата част от страната е между 10° и 13°, по Черноморието и във високите полета - между 8° и 14°, а за планините - от минус 5° до 3°. Най-ниските температури през април ще са предимно между минус 2° и 3°, а най-високите - между 27° и 32°.

Месечната сума на валежите средно за страната ще бъде около нормата, която за равнините е между 30 и 75 л/кв.м, в планинските райони - между 60 и 100 л/кв.м.

Април ще започне с топло и предимно слънчево време, на места в страната максималните температури ще достигнат 30°. На 2 април през страната ще премине студен фронт, от запад на изток на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, има вероятност за градушки; температурите ще се понижат с 4-5°, но ще се задържат по-високи от обичайните. В средата на първото десетдневние въздушната маса ще е неустойчива. Ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, очакват се и градушки. През последните дни от първото десетдневие температурите отново ще се повишат. Ще бъде предимно слънчево, на места в равнините и котловините с краткотрайна мъгла.

В началото на второто десетдневие ще бъде сравнително топло. През периода 11-15 април се очаква на много места в страната да има валежи. Температурите ще се понижат и ще се доближат до обичайните за средната на април. През втората половина от десетдневието се очаква да бъде предимно слънчево. Дневните температури ще се повишат, но сутрешните ще бъдат ниски и на места в равнините и котловините ще има условия за слана.

През третото десетдневие температурите ще бъдат около и над нормата, а валежите около нормата. Вероятност за преминаване на студени атмосферни фронтове по които ще има карткотрайни валежи, гръмотевични бури, градушки и относително понижение на температурите има около 22-и, 26-и и в края на месеца.

В началото на месеца Слънцето изгрява в 7 ч. и 8 мин. и залязва в 19 ч. и 53 мин. Продължителността на деня е 12 ч и 45 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 6 ч. и 22 мин. и залязва в 20 ч. и 26 мин. Продължителността на деня е 14 ч. и 4 мин.

Фазите на Луната през месеца са: 2.04 - последна четвърт, 8.04 - новолуние, 15.04 - първа четвърт, 23.04 - пълнолуние и 30.04 - последна четвърт.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase