Мариян Карагьозов и Николай Кръстев с коментар по темата

Категорична победа на опозицията в Турция, която изпревари партията на Ердоган с малко над един милион гласа. Резултатите показват най-тежкото поражение за Реджеп Ердоган, който обаче нарече загубата "не край, а повратна точка".

Вотът в Турция: Близо 80% избирателна активност

Изненада в някои от големите градове липсваше. В Анкара и в Истанбул се очакваше, че опозицията ще спечели. Изненадата дойде от това, че опозицията спечели доста повече общини и големи градове. Разшири присъствието си в общинските съвети, както и в районите на големите градове. Преди тя контролираше само два, три района в Анкара. Това коментира в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS Мариян Карагьозов, политолог от Институт по балканистика.

Според журналистът от БНТ Николай Кръстев победата на опозицията е крехка. „В национален мащаб това са не повече от 2, 2.5% надмощие”, уточни той.  По думите му лидерите на основните градове тепърва трябва да внесат  нов дух и да накарат периферията да гласува за тях. „Избирателите на реформите, на прозападната политика в Турция не са толкова много. Победата на Имамоглу се дължи на това, че той успя да разшири ветрилото и да се обърне към всички слоеве на обществото”, добави Кръстев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.