Заболяването бележи сериозен ръст

Коклюшът излезе от пределите на София – болни вече има и във Варна. Заболяването тази година бележи сериозен ръст, като от началото на годината до края на март регистрираните случаи са 114 спрямо едва 4 за същия период на 2023 година.

ЛИПСВА ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ВАКСИНА: Хиляди деца не са имунизирани срещу дифтерия и коклюш

Рано е да се говори за истински бум у нас, и все пак – говорим за 28 пъти повече регистрирани случаи за първите 3 месеца на годината спрямо предходната. А ако се върнем назад до 2018-а – 114 са били случаите за цялата календарна година.

Бум на коклюш във Великобритания, има риск и за България

Две възрастови групи са най-засегнати: от 4 до 9, и от 10 до 15-годишните деца.

Сред причините е и това, че на много от тях им предстои реимунизация на 12 – тоест имунитетът им вече е отслабен. Половината от боледуващите в момента са имунизирани, но другата половина – не са. Освен в София, разпространението на ваксинопредотвратимото заболяване стигна и до Варна, като там установените случаи са 11, като сред тях обаче има и възрастни.

 „Към момента случаите ги водим спорадични.  Това са разпръснати случаи и не можем да намерим епидемична връзка между тях. Възрастта е от 3 до 17 години при децата, но имаме обхванати и хора на 37 и 40 години – в момента двама пациенти. Мерките са свързани с изолация и правилно лечение на болните хора, както и проучване между контактните лица дали има някой неимунизиран”, каза проф. Цонко Паунов, директор на РЗИ–Варна.

Според д-р Гергана Николова за миналата година покритието на задължителните ваксини у нас е 93%.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showc